Oletko väsynyt? Tympiikö arki? Onko aika ottaa omaa aikaa?
Elin vuosia perheelleni: kolmelle lapselleni, miehelleni ja maatilalle. Ehkä äitien kuuluukin, en tiedä. Jaksoin olla joustava ja ymmärtäväinen. Kenties sisäsyntyisesti muokkaannuin vähän niin kuin muiden jatkeeksi. En kokenut itseäni yksilöksi vaan aina jokin liitesana määritteli minua. Olin Olli-Pekan vaimo, Toivon Tilan emäntä, kolmen lapsen äiti, MLL- ja kyläaktiivi, jne. Nyt olen onnekseni oppinut olemaan enemmän läsnä itselleni. Kunnioitan omia tuntemuksiani ja tahtoani siinä missä muidenkin. Minun tarpeeni ovat yhtä tärkeitä kuin kenen tahansa toisen. Kaiken lisäksi kukaan perheestäni ei ole kärsinyt valintani takia. Ehkä ovat jopa nauttineet muutoksesta!
Mistä aikaa?
Minun kohdalla auttoi ekspressiivinen taideterapia ja sen opiskelu. Minä olen saanut luovuuden synnyinlahjana, mutta sen monipuoliset käyttömahdollisuudet löysin vasta opiskellessani Muurlan opistossa ensin ekspressiivisen taideterapian perusteet ja päälle ryhmän ohjaajan tutkinnon.
Nyt on sitten tullut aika jakaa osaamistani ja ajatuksiani luovuudesta voimavarana. Saatat nähdä luovuuden vain maisemamaalauksina Ateneumin seinillä tai neulekuvioina villapaidan kaarrokkeessa. Luovuus on enemmän. Se on näkökulma. Se on ratkaisu ja se on mahdollisuus.
Oman ajan ottaminen mahdollistaa omien ajatusten kuulemisen. Taideterapeuttiset menetelmät auttavat keskittymään yhteen asiaan tai tekemiseen ja vapauttavat samanaikaisesti käsittelemättä jääneitä asioita työstettäviksi. Tämä on mielenkiintoinen kierre, johon on ihana heittäytyä. Kun käyttää aikaa itsensä tutkiskeluun, huomaa omistavansa melkoisen määrän erilaisia keinoja kohdata, luoda ja muuttaa asioita. Kerran avattuasi ovet luovuudelle, et halua enää elää ilman luovia toimintamalleja.
Tähän kaikkeen kannattaa tarttua, kun et ole liian uupunut vaan sinulla on vielä voimia kiinnostua uudesta tavasta kohdata asioita. Luovuus voimavarana tasapainottaa arkea, auttaa löytämään omaa aikaa ja opettaa arvostamaan omia ratkaisutaitoja.
Kokeile taukoa
Jo pienikin tauko luovuuden äärellä auttaa jatkamaan kesken jäänyttä projektia tai kuuntelemaan verkkoluentoa. Voit kokeilla (kuuntele tai lue) alla olevaa harjoitusta seuraavalla kerralla, kun kaipaat pientä taukoa. Ja tähän et tarvitse mitään välineitä eli onnistuu missä vain ja milloin vain.
-Nouse seisomaan ja ole sukkasillaan tai paljain varpain, jos mahdollista. Ota pieni ja tukeva haara-asento. Sulje silmät. Keinuttele itseäsi jalkapohjien päällä etsien luonnollinen asento keholle. Anna polvien olla hiukan koukussa, vältä yliojentautumista. Anna käsien roikkua rennosti vartalon sivulla.
Hengitä voimakkaasti nenän kautta sisään niin, että pallea, vatsan seutu pullistuu ja nenän kautta ulos rauhallisesti ja pitkään. Toista tämä kolme kertaa. Ja jatka hengittämistä omaan tahtiin nenän kautta sisään ja nenän kautta ulos.
Keskitä ajatuksesi silmiin. Pidä edelleen silmät suljettuina. Anna luomien levätä kevyinä silmien päällä. Liikuttele silmämunia katsomalla vasemmalle, sitten oikealle. Liikuta silmämunia katsomalla ylös ja sitten alas. Tee liikkeet rauhallisesti. Toista liikkeet kolme kertaa. Siirrä ajatukset otsaan. Anna kulmakarvojen laskeutua paikoilleen. Anna otsaryppyjen oieta. Keskitä nyt ajatukset suuhun. Anna huulien pehmetä ja aueta. Anna suupielien valua poskilihasten mukana.
Hengitä kolme kertaa nenän kautta sisään ja nenän kautta ulos. Maalaa tai jollakin tavalla lisää mielikuvitusvärejä suljettujen silmiesi eteen. Nauti näkymästä. Jos värit tai kuvio vaihtuvat silmiesi edessä, anna niiden vaihtua. Valitse sieltä väri, minkä otat mukaasi. Anna värin ja tunteen näkyä kasvoillasi. Nauti olosta. Kuuntele ympäröiviä ääniä. Avaa silmät ja palaa tähän hetkeen. Voit ravistella käsiä ja jalkoja ja ojentaa kädet kämmenet vastakkain kohti kattoa. Sano ääneen Kiitos.-
”Yksinkertaista ja sinulle sopivaa.” -Kierrätyskuningatar
Vastaa